Ғалымдар жүрекке ең пайдалы сусын қандай екенін анықтады. Зерттеу жұмыстарын Австралиядағы Жаңа Оңтүстік Уэльс университетінің ғалымдары жасаған, деп хабарлайды Алатау телеарнасы.
Ғалымдардың зерттеу нәтижесіне сүйенсек, газдалған және алкогольді сусындар жүрек ауруының қаупін арттырады екен. Негізінде ғалымдар шай, кофе, алкоголь, сода, энергетиктер мен жеміс шырындарының ағзаға әсерін зерттеген. Нәтижесінде көк шай жүрекке пайдасы мол жалғыз сусын болып шықты.
Ұзақ уақыт бойы шай ішкен адамдарда жүрек-қан тамырлары ауруларынан кенеттен қайтыс болу қаупі 19%-ке төмендеген.
Ғалымдар шай жапырақтарында антиоксидант ретінде әрекет ететін полифенол бар екенін атап өтті. Олар қандағы зиянды заттарды шығаруға көмектеседі. Бұл жасушаларды зақымданудан қорғайды, сонымен қатар күйзелісті төмендетіп, зат алмасуды жақсартады.
Кофе де жүрек ауруының қаупін азайтады, бірақ ер адамдар үшін ғана пайдалы.